Vés al contingut

Per remarcar clara la data, els fets, les responsabilitats, i deixar dit que la defensa continuarà. #unitspelCAP

Desembre 12, 2011

1.- El què hem fet

Durant els últims mesos ens hem unit, hem defensat la salut, hem demanat informació, hem exigit claredat i honestedat. Com ho hem fet? A continuació farem un repàs a les accions fetes per a aconseguir tot això.

El 27 d’agost ens varem posar en contacte persones de diferents pobles de la Selva que miràvem d’aturar el tancament de les urgències nocturnes als CAPs de la zona abans del 12 de setembre. Així naixia UnitspelCAP. La trobada, que va tenir lloc a Santa Coloma de Farners, tenia com a lema: “Units per una societat digna”.
L’acció havia de servir també per a dur un missatge conjunt al Consell Comarcal de la Selva reivindicant els drets, respecte i responsabilitat política i territorial als representants comarcals.

El 30 d’agost varem fer arribar una carta als Consellers comarcals i President del Consell, de la que no hem tingut resposta. Ens consta que el ha aprovat mocions contra el tancament de les urgències de nit i exigint planificació raonable a Salut, però no ens consta cap resposta del Departament i del Govern.

Abans d’aquest dia, als diferents pobles ja s’havia fet intent de conversa amb Salut, amb el Delegat Territorial Josep Trias, i amb els Ajuntaments afectats per saber què pretenia el Departament. Es va demanar informació, es va expressar la preocupació ciutadana als diferents alcaldes, uns alcaldes que, en moltes ocasions es va assabentar del tancament per la premsa!

Així, abans del tancament, es van exigir explicacions sobre la nocturnitat amb que es feia el reordenament sanitari. En alguns casos els Ajuntaments han fet algun pas de defensa i recolzament a la queixa i preocupació de la població. Però en molts d’altres posen traves a l’acció ciutadana, esquiven responsabilitats i es limiten a callar i posar per davant dels interessos i la preocupació del poble, els interessos personals i de partit.
En tot cas, més actius o menys, tots els municipis s’han trobat amb un cop de porta als nassos per part del Departament, i fins i tot, menyspreu públic.

– El 3 de setembre, davant aquesta situació, varem fer el 1er Tallscontraretallades. Uns talls de carreteres de 5 minuts arreu de la comarca de La Selva que tenien com objectiu informar la població de l’espoli sanitari que s’estava gestant a les seves esquenes. Una acció que s’ha repetit fins a 4 vegades i que ha tingut seguiment en llocs com Terrassa, Barcelona o Tarragona. Una acció que –donat l’enorme recolzament que hem rebut per part dels conductors- pretenem estendre arreu de Catalunya.

El 12 de setembre 6 poblacions de La Selva varem ocupar els CAP simultàniament. Va ser bo, és bo, saber que a altres pobles passa el mateix que al teu, que hi ha persones defensant el mateix, unir-se, i fer-ho junts. Arreu del país hi ha ocupació dels CAPs i d’altres centres sanitaris, arreu es fa acció ciutadana i de professionals per mantenir oberts serveis i urgències que el Departament tanca, i per aturar altres efectes de les retallades.
Anar junts permet també compartir informació, idees, i ha servit per a fer les accions que ens han dut fins aquí.

El 17 de setembre, donats el silencis, les sordeses, les cegueses i la prepotència persistents del Departament de Salut (sense ni contemplar mobilitzacions ni respondre a les preocupacions i preguntes), varen fer manifestació-marxa a Sant Hilari Sacalm. Ens varem assabentar que el President Artur Mas passaria per una carretera de la població i el varem anar a rebre’l per demanar-li explicacions, li en varem lliurar una carta amb les nostres reivindicacions. Ens va arribar a voler fer creure que els CAP, per la nit, no els feia servir ningú.

Li varem demanar que ens facilités l’accés a dades oficials que corroboressin aquesta afirmació. Finalment es va comprometre a que en pocs dies seriem rebuts per Josep Trias, el delegat del Departament a Girona, perquè respongués a les nostres preguntes. En la reunió, que va tenir lloc uns dies després, el Delegat i equip presents a la reunió es varen negar en diverses ocasions a facilitar dades que li demanàvem.
Ens varen negar l’accés a dades tan importants com el número de persones que s’atenien als CAP durant la nit quan estaven oberts, el tipus de patologia que atenien, detalls sobre el servei actual… en definitiva, un altre cop uns gestors polítics ocultant els seus plans als ciutadans als que representen. Això no és acceptable.

A partir d’aquí les mobilitzacions han estat constants: als talls de carreteres hem sumat manifestacions als pobles i a Girona, hem escrit cartes als alcaldes, hem anat al Parlament, hem recollit signatures, hem fet consultes populars.

El 20 de novembre es va fer consulta a Arbúcies, Sant Hilari Sacalm i Hostalric, en la que hi participaren més de 2.000 persones. La resposta va ser clara, els veïns, consultats, manifesten amb rotunditat, amb un 99% de la resposta, rebuig a les retallades socials del Govern.

Després d’aquests mesos d’accions, hem pogut comprovar com molts regidors, alcaldes, delegats, professionals i gestors mantenen un silenci intolerable i antidemocràtic sobre el que estan fent amb la nostra sanitat. Un silenci que no és una altra cosa que un abús de poder, perquè s’està fent vulneració dels drets més bàsics dels ciutadans. No només perquè el Govern ha de donar raons del que fa, i les dades de gestió i de salut són públiques, cal sumar la continuació de retallades i + retallades imposades desraonadament i obviant algunes de les responsabilitats de Govern. Uns fets que, igual que la opacitat de les retallades, són inacceptables.
Per això estem aquí, per remarcar clara la data, els fets, les responsabilitats, i deixar dit que la defensa continuarà.

2.- El que hem aconseguit

Molta gent es pregunta si tot plegat serveix d’alguna cosa. Si ens informem, i veient com va, cal remarcar que plantar-se és cosa de responsabilitat bàsica, perquè és prou sabut que les conseqüències de retallades socials en crisi són injustícia i patiment evitables.
I estem convençuts que la nostra lluita està servint per a molt, que hem aconseguit molt i que encara aconseguirem més. En aquests mesos s’ha fet més clar que és necessari el què estem defensant: un model de gestió dels serveis públics que volen eliminar, encara que el Govern afirmi que no privatitza. Cal considerar provat que el Govern va decidir conscientment canviar el model sanitari, encara que afirmi el contrari. S’ha anat veient clar que les retallades en sanitat serveixen posen la gents i alguns drets bàsics al servei de l’economia i dels interessos privats, i que no s’està governant pel bé comú.
Ens hi oposarem amb totes les nostres forces, doncs és l’economia i els interessos particulars els que han de estar al servei de les persones i la societat, i el Govern ho ha de ser pel bé comú.

Hem aconseguit que els CAP tancats es converteixin en un nucli de lluita i organització ciutadana, en un lloc on trobar-nos, comunicar-nos als pobles, i entre els pobles i ciutats. La ocupació dels CAPs també ha estat, entre altres coses, una manera de deixar clar al Govern que no els n’oblidaríem…. despistadets amb el que sigui.

Com s’ha comentat abans, les accions han estat moltes i de tot tipus i amb un objectiu molt clar: que l’agressió que el Govern està fent al poble no es converteixi en un fet normal i assumible. El Govern fa agressió en atacar el dret a la salut, en desinformar (donar a consciència informació falsa o falsejada), també fa agressió en mostrar indiferència, i fins i tot menyspreu, a la expressió i raons ciutadanes, i ataca als ciutadans també en obviar algunes de les seves responsabilitats. Podem dir que la persistència, la feina d’informar-nos i comunicar-nos en aquesta defensa dels CAPs a la Selva i arreu, ha donat com a fruit que tot plegat es vegi més clar.

Hem aconseguit també que milers de persones s’impliquessin en una lluita que uneix gent de tota condició. És greu que un Govern ataqui la població (tot i que és un model encara força en dansa…..), i és greu alhora si la resposta ciutadana fos de submissió i acceptació de l’atac.
En aquest sentit estem organitzats, i anem per feina. Treballadors, usuaris, polítics, sindicats, jutges de pau… Després de 30 anys de desmobilització social, veiem com joves que mai havien anat a una manifestació es posen al front de pancartes. Veiem com avis i àvies que van patir el franquisme i el silenci imposat ara participen a les assemblees que durant 90 dies han omplert els CAP de La Selva de esperit ciutadà i democràtic. Veiem com la pressió ciutadana fruit de la simple comunicació entre nosaltres, i de l’accés a informació contrastada, ha fet ben visible i pública la manca de raons del Govern, les mentides i trampes d’aquestes retallades, i les responsabilitats que tenim uns i altres.
Que això hagi de ser fet amb tant d’esforços és un problema a solucionar. A una democràcia seriosa ha de ser normal poder accedir a les dades del que fan els polítics amb els diners dels ciutadans. A Catalunya això no és possible.

Per últim, hem aconseguit una cosa molt i molt important: gràcies a la constant lluita, a la pressió ciutadana i al suport d’alguns grups parlamentaris hem pogut aconseguir dades que demostren que tant Artur Mas, com Boi Ruiz com Josep Trias menteixen. Posarem un exemple que hauria de fer dimitir el Govern en ple.
Després de que tant el President com el delegat de Salut Josep Trias ens hagin negat una i una altra vegada l’accés a les dades d’atenció als nostres CAP, Artur Mas, al mes de setembre, al debat de política general del al Parlament va manipular i falsejar dades de manera descarada.
Quina manca de respecte és aquesta? Quina burla descarada cap als ciutadans és aquesta? Mereix Catalunya un govern de mentiders i manipuladors que enganyin i manipulin les dades i que juguen amb la salut dels catalans? Nosaltres creiem que no, i per això, estem posant en marxa un pla: l’objectiu? Portar Boi Ruiz i Artur Mas davant els tribunals. Esperem que d’aquesta manera no pugui seguir la sordesa, ceguesa i silencis interessats que es mantenen encara a dia d’avui.

 

3.-Què farem

De tot el que hem explicat i de tot el que ha passat, des de la Plataforma Units Pel CAP traiem una conclusió bàsica: cal lluitar encara amb més força. La poca vergonya demostrada, la manca de respecte a la democràcia exercida pel Govern de la Generalitat, el cop d’Estat Sanitari que estan portant a terme les autoritats obliga als ciutadans a rebel•lar-se i plantar cara. I per això, perquè no podem permetre que aquests fets d’un govern que menysprea les necessitats poble que governa, la Plataforma Units Pel CAP hem decidit:

Continuar i multiplicar les protestes ciutadanes. Davant d’un govern que vulnera els drets més bàsics dels ciutadans és un deure cívic denunciar-ho. Per això, durant els proper dies anunciarem diverses mobilitzacions massives, pacífiques i contundents arreu de Catalunya.

Continuar la feina de defensa i denúncia davant les constants mentides manipulacions governamentals que dia rere dia es difonen en un clar abús mediàtic del Govern. Una defensa que es farà carrer a carrer, bloc a bloc, a la xarxa, a les bústies dels pobles, a les tertúlies i arreu del país. No permetrem que triomfi l’engany i els abusos de poder.

Continuarem amb els Tallscontraretallades. Es manté la proposta de fer acció conjunta, amb la idea que, si ens aturem un moment, junts, i ens informem, la cosa es veu clara i tenim força. I el Govern ni podrà seguir mentint, ni podrà mantenir la seva indiferència a les raons, mobilitzacions i preocupacions. Informació i unió arreu del país: Que es vegin bé les raons, responsabilitas i respostes!

Paral•lelament a aquestes accions, la Plataforma Units Pel CAP participarem en la posada en marxa d’una Iniciativa Penal Popular. Juntament amb nombrosos col•lectiu d’arreu del país hem pres la decisió d’explorar les vies disponibles per denunciar la injustícia i la presumpte il•legalitat que suposen les retallades que porta a terme el govern.

Conclusió

Durant aquests mesos hem pogut conèixer fets, dades, situacions i casos realment esfereïdors, i considerem que qui els hagi provocat, defensat o encobert ha de retre comptes davant la justícia.
Hem sabut, per exemple, que una veïna de Tossa de Mar de 65 anys va morir d’un aneurisme després d’esperar 65 hores un quiròfan disponible i viatjar per 4 hospitals diferents en els que no va poder ser atesa. Una atenció mèdica adequada que mai no va arribar.
Hem conegut el cas d’un home a Mataró, de 55 anys amb un dolorós càncer terminal, a qui el 16 de novembre de 2011 se li programa una visita pel 28 de març de 2012. Aquesta visita era per poder subministrar-li morfina per combatre el dolor. Segons els metges li quedaven molt poques setmanes de vida a tot estirar un mes.
Hem vist com, lamentablement, un veí de la localitat de Sils de 62 anys moria d’un atac de cor, sense rebre assistència mèdica, al trobar-se el CAP tancat i tenir que acudir al nou sistema d’atenció telefònica que han implantat. Sistema sobre el que aquests dies tenim notícia d’acumulació i creixement de “trucades abandonares” dit tècnicament.
Hem sabut com una persona amb hemorràgia interna mor per no poder ser operada a l’Hospital de Sant Pau doncs no hi ha quiròfan ni ambulància per traslladar-la a l’Hospital Clínic i cada dia veiem cartes als diaris de gent que entra a urgències i es passa tres i quatre dies als passadissos esperant que els operin o que hagi una habitació lliure. Tot això mentre es tanquen quiròfans, es tanquen habitacions d’hospital, es tanquen CAPS i s’acomiaden metges i infermeres, i no sabem si encara el Govern manté la cantarella de que les retallades no afecten l’assistència.
Hem pogut saber, gràcies a la feina de periodistes com Alfons Quintà, que la persona que s’està encarregant de ‘trossejar’ l’Institut Català de la Salut és Josep Prat i Domènech, qui a la vegada forma part de la empresa United Surgical Partners, empresa que guanyaria milions amb aquest trosejament.

Hem sabut que el mateix Prat Domènech és gerent de l’empresa Innova de Reus, la qual presenta un forat de més de 200 milions d’euros de diners públics.
Hem sabut que l’empresa que gestiona la majoria d’Hospitals concertats de Catalunya –Consorci Hospitalari de Catalunya- té la seva seu a un palau d’un barri acomodat de Barcelona i hem sabut que els seus gestors es reparteixen milions d’euros en beneficis.
Hem sabut que amb el que cobren 23 càrrecs de confiança de la Diputació de Girona es podrien mantenir oberts al vespre els 8 CAPs de La Selva Interior. Però sembla ser que son prioritaris els càrrecs de confiança de la Diputació que donar servei d’urgències nocturn a 40.000 persones, per exemple.

Si són retallades per manca de diners, és clar que hi ha altres llocs on es pot minvar despesa o tenir més ingressos (frau fiscal, espoli fiscal, rendes altes i impostos, despeses no vitals, …). I que no és un canvi de model, amb les accions i informacions a l’abast, sembla que ara tampoc no s’ho empassa ningú, oi?

Defensem els drets a la salut, la informació i el control democràtic de decisions de pes com aquest reordenament…… sanitari i de retallades socials. Esperem que per a nosaltres i qui ens heu escoltat, hagin quedat entesos i clars els punts que hem volgut remarcar. Moltes gràcies, i endavant!

Deixa un comentari