Skip to content

Tothom està avisat, no hi ha excusa, tenim informació i força. Bona nit #unitspelCAP

Desembre 8, 2011

EDITORIAL: Tothom està avisat

“Avui, tot i el silenci, la manca de col·laboració i les amenaces, un grup de ciutadans planta cara als poderosos i avisen de manipulacions i mentides que no fan una altra cosa que debilitar encara més la democràcia.

El titular principal del cafèambllet del mes de juliol deia: “La família reial implicada en el ‘Cas Palma Arena”. A baix una pregunta: “Tan difícil és escriure aquest titular a la portada d’un periòdic?”. Cinc mesos més tard els mitjans de tot Espanya es veuen obligats a posar la notícia a les seves planes (uns a la portada, altres intenten dissimular a l’interior).

Però aquesta editorial no és una peça d’autobombo, un ‘nosaltres ja ho havíem dit’. I no ho és perquè el mèrit d’aquesta revista es limita a publicar la notícia. Qui realment té el mèrit és l’Observatori Crític dels Mitjans, Mèdia.cat i el seu anuari “Els silencis mediàtics”. Per acabar de concretar, el mèrit és de l’autor del reportatge, el periodista Enric Borràs. Us sona el nom? Potser us sona de quan va ser colpejat per un Mosso d’Esquadra mentre informava sobre les protestes contra el Pla Bolonya. Ja posats, recordem que el ‘mosso’ que el va agredir va ser condemnat amb una multa de 180 euros i 250 d’indemnització al periodista.

Però tornem al ‘tema Urdangarin’.  Enric Borràs va publicar el seu treball sobre el ‘yernísimo’ a l’Anuari “Els silencis mediàtics del 2010” editat per Mèdia.cat, una iniciativa del Grup de Periodistes Ramon Barnils. Va estar a punt de passar el 2011 sense que Urdangarin no sortís a les portades… però alguna cosa va passar i va esclatar l’escàndol. Avui, tot el país sap que l’empresa d’Urdangarin està sent investigada, que hi ha moltes coses  que no estan gens clares i que hi ha indicis molt contundents que assenyalen el marit de la Infanta Cristina  (i a la pròpia Infanta). Quina és la notícia? Cap. Enric Borràs feia mesos que apuntava en aquesta direcció amb el periodisme com a arma.

A Sant Hilari Sacalm, el passat 17 de setembre. UnitspelCAP parlem amb Artur Mas, opacitat i mentides també les trobem en la Presidència. +Lamentable.

Avui, a l’últim mes de l’any 2011 el cafèambllet torna a assenyalar un problema que està passant desapercebut socialment: l’opacitat i la intolerable manipulació i engany que està exhibint el Govern de Catalunya a la seva reforma del sistema sanitari. Però a l’igual que amb el tema d’Urdangarin, un altre cop el mèrit no és de la nostra revista sinó de gentaquesta vegada ciutadansque tot i el silenci, la manca de recolzament i les amenaces- han decidit plantar cara davant els poderosos, amb la raó com a única arma.

El Govern ha pres l’accelerador i amb l’excusa del dèficit, el deute i la ‘insostenibilitat’, està portant a terme un canvi de model sanitari que omplenarà moltes butxaques. Un exemple: Pocs dies després del tancament dels CAP de La Selva, La Caixa -a qui CiU deu 21 milions d’euros per diverses campanyes electorals- publicita a les seves oficines de Breda, Arbúcies i Hostalric la seva “Assegurança de Salut”. Fins i tot va enviar cartes als seus clients on s’oferia un servei d’urgències nocturn. Casualitat o un negoci rodó a costa de la por dels ciutadans?

La qüestió és que avui -i gràcies a la insistència i la determinació d’un grup de ciutadans- sabem que Catalunya té un president que quan no pot amagar les dades que el deixen en evidència, les manipula i les falseja, encara que es trobi en un lloc tan ‘sagrat’ com el Parlament de Catalunya. Unes manipulacions i mentides que no fan una altra cosa que debilitar encara més una democràcia que ja sembla formar part d’un passat llunyà, una utopia enmig d’una realitat dominada pels interessos econòmics, les grans corporacions i els Millets i Urdangarins de torn.

També és gràcies a Alfons Quintà i els seus articles al Diari de Girona en els quals ens assabentem que el problema de la sanitat no és que els nostres avis mengen moltes pastilles, que els immigrants van massa al metge o que ‘hem abusat del sistema’. És la valentia de Quintà i la independència del Diari de Girona la que ens permet assabentar-nos de que Josep Prat, el president de l’ICS que planejà trossejar-lo forma part a l’hora d’United Surgical Partners, una empresa que podria guanyar milions si es porten a terme els plans del Govern. Quintà ens avisa des dels seus articles que el holding Innova  -dirigit pel mateix Prat- té un forat de 202 milions d’euros de diners públics que de moment ningú no ha aclarit… 202 milions d’euros que servirien per mantenir tot el que costa tenir oberts a les nits tots els CAP de La Selva durant 2 segles!

Les dades estan sobre la taula i els periodistes i els ciutadans mobilitzats ja han avisat de manera prou clara. Ara cal que, davant signes tan clars del que està passant, la societat  reaccioni, digui prou i defensi els seus drets. Que s’uneixi als ciutadans que lluiten en assemblees, associacions i plataformes. Que llegeixi i difongui la informació preciosa que ens donen periodistes com Quintà i que, tots plegats, lluitem en la defensa dels drets que es van guanyar fa anys de la mateixa manera: lluitant.” www.cafeambllet.com

Cal afegir que l’Editorial de cafèambllet de l’agost ajudà molt a veure’n més clara la situació, i a entendre el funcionament de la sanitat catalana i les seves foscors.

Detall del dia en que ens uniem a La Selva per defensar les urgències de nit als CAPs, 27 d'agost de 2011

 

Sí, no hi ha excusa, ni pel Govern ni per ningú. Estem també davant una deriva general que cal aturar:

Crímenes económicos contra la humanidad

“(…) En la actualidad son los países occidentales los que sufren los costes sociales de la crisis financiera y de empleo, y de los planes de austeridad que supuestamente luchan contra ella. La pérdida de derechos fundamentales como el trabajo y la vivienda y el sufrimiento de millones de familias que ven en peligro su supervivencia son ejemplos de los costes aterradores de esta crisis. Los hogares que viven en la pobreza están creciendo de forma imparable. Pero ¿quiénes son los responsables? Los mercados, leemos y oímos cada día.”

Però, com assenyala més endavant: “Culpar a los mercados es efectivamente quedarse en la superficie del problema. Hay responsables, y son personas e instituciones concretas: son quienes defendieron la liberalización sin control de los mercados financieros; los ejecutivos y empresas que se beneficiaron de los excesos del mercado durante el boom financiero; quienes permitieron sus prácticas y quienes les permiten ahora salir indemnes y robustecidos, con más dinero público, a cambio de nada.”

I units aquí i al món, la defensa s’escampa i no s’atura, només cal estar una mica atents. Crida a un dia d’acció global pels drets humans, dissabte 10 de desembre del 2011

“(…) Els governs d’aquest planeta han de treballar per la gent, no contra ella.

Ha arribat el moment de defensar junts els nostres drets i exigir els que se’ns van prometre en la Declaració Universal dels Drets Humans, signada i aprovada el 1948 per la major part dels governs del món i base de moltes de les nostres constitucions. La lluita pels nostres drets com a éssers humans subjau a tot el que hem exigit a cada plaça i en cada manifestació durant aquest any històric de canvi global. No hi ha millor culminació d’un any de protesta com aquest que un dia d’acció mundial per defensar el nostre patrimoni inalienable dels qui tracten de prendre’ns-el.”

 

Anuncis
2 comentaris leave one →
  1. rafael felusarcangel permalink
    Desembre 8, 2011 1:21 pm

    Blanes? Barcelona? Girona? Ón? Som-hi tots!!!!

Trackbacks

  1. 5 mesos i @gencat no respon. #querespongui L’opacitat ha passat a la història! «

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: